הנפילות של נשים בתחומים המדעיים
כבר שנים אנחנו עדים לתופעה מסקרנת: במבחנים בנות מצליחות יותר מגברים בתחומים מדעיים בבתי הספר, ולמרות זאת, רובן בוחרות דווקא במקצועות הומניים (כגון: חינוך, פסיכולוגיה, אומנות וכדומה) ובכנות? אני, כתלמידה, לא מופתעת. יכול להיות שנשים מעדיפות לא לעשות תואר במקצועות כמו רפואה, פיסיקה, ומתמטיקה כי לעיתים נפוצות בשביל למצוא עבודה צריך עוד תואר, או עוד כמה שנים שהרבה לא רוצות להתפשר וללמוד בהן במקום לחיות את שנות העשרים בלי לחץ, ולמצוא עבודה שתצליח לפצות על עלויות שנותיהן באוניברסיטה. יכול אף להיות שהבדלי השכר הקיימים מפחידים אותן, אבל אני מאמינה שהסיבה המפחידה ביותר היא: בצורה מפתיעה, הגברים שבמקצועות אלו.
בואו נעשה קפיצה קטנה חזרה להיסטוריה: במאה ה-12 חיה רופאה בשם טְרוֹטוּלָה, שכתבה ספרים. לאחר מותה לא היא קיבלה את הקרדיטים לאותם ספרים, אלא עמיתה לעבודה, גבר. במאה ה-19, לאחר מקרים רבים מספור של גניבת מחקרים מידי נשים על ידי גברים, ניתנה שם לתופעה: אפקט מטילדה (על שם מטילדה ג'וסלין גייג', שפעלה רבות למניעת מאורעות נוספוים בסגנון טרוטולה). חשוב לי לציין את העובדה הזו כי היא מדגישה שהמלחמה החברתית בין גברים ונשים במקומות העבודה לא נגמרת רק בקונפליקטים, דעות קדומות, ונורמות נגד נשים.
בכדי למנוע מנשים לנטוש את לימודיהן במקצועות המדעיים לטובת מקצועות אחרים לא ניתן לעשות הרבה מעבר לחינוך טוב, הנחייה והכוונה נכונה, ותקווה שהן יצליחו להתגבר על הקשיים והנטלים, אבל אני מאמינה שאם נמשיך בדרכנו לעבר הצלחה נשית גבוהה יותר במדע דרך פעילויות כמו זו, ואחרות רבות, נגיע להישגים מרשימים רבים.
Comments