החודשים הראשונים של 2024 התנהלו תחת עננת מלחמת "חרבות ברזל", המשפיעה באופן ישיר על חיינו ועל הפעילות האקדמית שלנו. מציאות זו חייבה אותנו לגמישות ולחשיבה מחודשת על חלק מהפעילויות המתוכננות שלנו.
את השנה התחלנו עם שינויים בהנהלה של אפיק באקדמיה. לתפקיד יו"רית אפיק נבחרה פרופ' דניאלה גולדפרב שהחליפה את פרופ' רחל ארהרד (כמה מילים מפרופ' גולדפרב - בהמשך הניוזלטר). כמו כן הצטרפה לוועד המנהל, בו חברות גם פרופ' בת שבע כרם ופרופ' אילת טל, פרופ' מימי אייזנשטדט. בנוסף, לראשונה מאז הקמת אפיק באקדמיה מונתה לו מנכ"לית - דליה מנדלמן.
הצלחנו להרחיב את הסיוע שאנחנו מעניקות לחוקרות. גייסנו מימון נוסף למענק המיוחד, אותו יזמנו עם פרוץ המלחמה, שנועד לסייע לחוקרות לקדם את המחקרים שלהן בימי המלחמה. המימון הנוסף איפשר לנו להרחיב את מספר החוקרות שקיבלו את המענק ל-52.
קיימנו וובינר לציון היום הבינלאומי לנשים ולנערות במדע, בו נכחו למעלה מ-450 משתתפות ומשתתפים! הוובינר התקיים בשיתוף עם פורום היועצות להוגנות מגדרית באוניברסיטאות ופורום היועצות להוגנות מגדרית במכללות. בתחילת האירוע נשא דברי ברכה פרופ' יוסי מקורי, יו"ר ות"ת, שדיבר, בין השאר, על הסולידריות הנשית ושיתוף הפעולה המרשים בין אפיק באקדמיה, פורום היועצות להוגנות מגדרית באוניברסיטאות ופורום היועצות להוגנות מגדרית במכללות. ההרצאה המרכזית באירוע הייתה של פרופ' רות הלפרין-קדרי מאוניברסיטת בר-אילן, ראשת מרכז רקמן לקידום מעמד האישה ופעילה בינלאומית למען זכויות נשים. פרופ' הלפרין-קדרי סיפרה, בין השאר, על פעילותה מאז ה-7 באוקטובר להעלאת המודעות הבינלאומית לפשעי המין שביצע החמאס, פעילות בה יש לה תפקיד מרכזי כמי שהייתה נציגת ישראל באו"ם. בהמשך התקיימו מגוון הרצאות שהציגו טעימות ממחקריהן של חוקרות באקדמיה הישראלית.
פספסתן את הוובינר? מוזמנות לצפות בהרצאות.
פערים מגדריים על רקע המלחמה
במהלך חודש ינואר קיימנו סדנה ייעודית לחוקרות צעירות, על רקע התקופה המשברית. זאת לאחר סדנה מוצלחת שקיימנו לחוקרות בשלב אמצע הקריירה. בסדנה, "להיות חוקרת צעירה בתקופת המלחמה", שהתקיימה באוניברסיטת תל אביב, השתתפו 15 חוקרות צעירות מכל האוניברסיטאות. בסדנה, אותה הנחתה ד"ר שושי חן, שוחחו החוקרות על האתגרים הייחודיים שמזמנת התקופה הנוכחית, וניתנו להן כלים פרקטיים המאפשרים ניהול וקידום המחקר תוך התמודדות מיטבית עם אתגרי התקופה.
כמו כן התקיים בחודשים האחרונים מפגש נוסף של תוכנית "עושות מנהיגות", אותה מנחה ד"ר סמדר פורת. את המפגש אירחה פרופ' אורית טאובמן בן-ארי באוניברסיטת בר אילן ונושא המפגש היה "קבלת החלטות". לשם כך התארחו בו דבורה מרגוליס, ראש מינהלת ור"ה, אשר סיפרה על תהליכי קבלת ההחלטות בין הנשיאים והרקטורים; פרופ' גלית שוחט-אופיר, סגנית דיקן הפקולטה למדעי החיים בבר אילן ופרופ' אורלי אבני, דיקנית הפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן, אשר סיפרו על קבלת החלטות משמעותיות בכהונתן בתפקיד.
ערכנו, בשיתוף עם האקדמיה הצעירה הישראלית, סקר שמטרתו היתה להצביע על האתגרים עמם מתמודדים חברות וחברי הסגל האקדמי הבכיר בימי המלחמה. ניתחנו לעומק את נתוני הסקר, בעזרתה של ד"ר אפרת הרצברג-דרוקר מאוניברסיטת תל אביב המייצגת את העתודה הצעירה בוועדה המייעצת שלנו. מהניתוח עלה כי קיימים פערים מגדריים מובהקים בדיווחי הפגיעה: תחושת הפגיעה הרגשית, הפגיעה בחיי היומיום והפגיעה הכלכלית הייתה גבוהה יותר בקרב חוקרות מאשר בקרב חוקרים. הנתונים הראו עוד כי חוקרות ללא קביעות שהן אימהות לילדים צעירים, הן הקבוצה הפגיעה ביותר בקרב החוקרות באוניברסיטאות: הן דיווחו בשבועות הראשונים של המלחמה על פגיעה הן באיכות המחקר והן בזמן שמוקדש לפעילות אקדמית. על רקע הממצאים האלו, התקיימו בימים אלו שתי פגישות. האחת, בה נכחו נשיאי האוניברסיטאות או סגן/משנה לנשיא לעניינים אקדמיים, נציגי האקדמיה הצעירה ופרופ' ארהרד וד"ר הרצברג-דרוקר מטעם אפיק באקדמיה, ובה הוחלט לפעול יחד לגבש הצעות להתמודדות עם הפגיעות שנגרמו כתוצאה מהמלחמה. כמו כן התקיימה פגישה של נציגי האקדמיה הצעירה ונציגות אפיק באקדמיה עם פרופ' יוסי מקורי, יו"ר ות"ת וד"ר נעמי בק, סמנכ"ל אסטרטגיה ובינלאומיות של ות"ת. בפגישה הועלו הצעות להתמודדות עם הפגיעה במחקר באוניברסיטאות ישראל. כמו כן הוצגה הפגיעה הקשה בחוקרות ונבדקות עתה מספר הצעות לסיוע ספציפי.
コメント